Back to school
Jeg startede i skole i starten af februar efter 2½ måneds sommerferie, og jeg skulle lige vænne mig til at skulle stå tidligt op igen, have min skoleuniform på igen, (faktisk er jeg begyndt at holde lidt af den om morgenen når jeg vågner og kan tage tøj på næsten uden at åbne øjnene), have irriterende sko på i skole, og rent faktisk være i en skole fyldt med piger og kun piger, få lektier for, læse, skrive, lytte og studere. Skolen er lidt anderledes end sidste år for mit vedkommende, for mine lærere behandler mig fuldstændig som de andre. De forventer at jeg laver lektier (ellers er der detention) da jeg jo forstår og snakker flydende engelsk. Det er selvfølgelig en slags kompliment at de ikke behandler mig anderledes pga det sproglige, men det betyder også at jeg nogle gange har lektier for og jeg er i gang med nogle større skriftlige projekter i forskellige fag.
Efter 2 uger i skolen sagde min Formclass teacher Miss Fahey sådan til mig, da hun råbte vores navne op:
”Van Vliet is that German?”
”No it’s Dutch and Thomsen is Danish”
”Oh, so did your parents move to New Zealand?”
“No I’m from Denmark, I’m an exchange student!”
“Oh really? I thought you were from New Zealand! How long have you been here?”
”7 months”
”Wow, your English is really good, you have definitely got the kiwi accent!”
Jeg har også valgt nye fag: Social Studies, Travel and Tourism, Computing, Fabric Technology, Art Painting, Religious Education(obligatorisk) og Study Period, (hvor vi kan lave lektier eller lave ingenting). Mit ynglingsfag er Social Studies og Travel and Tourism. Jeg føler selv at jeg er ret god i de fag, hvorimod jeg er fuldstændig lost i andre fag som Matematik så det droppede jeg. Jeg går nemlig i Year 13 nu, hvilket svarer til 3.g, så niveauet er selvfølgelig meget højere end 9. klasse som jeg kom fra. Vi er de ældste på skolen, og efter dette skoleår skal mange af mine venner på uni, så det er lidt vildt at man starter på uni i en alder af 16-18 år. På skolen går de meget op i at nu er vi skolen ledere og vi skal være gode rollemodeller for de yngre elever. Vi har fået en rød year 13 cardican, vores egne toiletter og Study Period, men ellers er alt det samme: vi må stadig ikke forlade skolen i frikvarterene, vi skal have en seddel med fra forældrene hvis vi ikke var i skole eller kom for sent, ellers får man detention.. og ja, det har jeg fået et par gange :)
Jeg vil lige prøve at forklare hvordan en normal skoledag ser ud, så her er min skoledag idag:
Jeg tager bussen til skole, det tager ca en halv time.
Skoledagen starter kl. 08.35. Hver morgen har vi Form Class hvor vi går igennem den samme rutine hver dag:
1: Vi bliver krydset af.
2: Skolens notices bliver læst op.
3: Vi starter med the sign of the cross (In the name of the Father, and the Son, and the Holy Spirit, Amen.)
4: En a pigerne læser en bøn, derefter spørger hun klassen om der er nogen der vil dele deres bønner med resten. Her er der ofte nogle piger som beder for at vi alle får en god dag, eller for nogle syge i deres familie.
5: Vi siger alle i kor The Glory Be eller Hail Mary som er sådan nogle remser eller sådan noget.
6: Vi slutter med the sign of the cross.
7: Vi hyggesnakker for resten af tiden.
Formclass varer 15 minutter. Derefter går vi til Period 1.
Hver Period varer 50 minutter og man har hvert fag 9 ud af 10 dage. Dvs nogle dage har jeg Travel & Tourism i period 1, nogle dage i period 2, nogle dage i period 3 osv og 1 ud af 10 dage har jeg det ikke..
I dag i Travel & Tourism arbejde vi på computerne på individuelle opgaver. Vi skal forberede et powerpoint show til næste uge, hvor vi hver især skal lave en mundtlig præsentation om byen Queenstown. Vi skal forestille os at vi holder foredraget til en gruppe af familier i Australien, så vi skal overbevise dem om at de skal tage til New Zealand og opleve Queenstown.
Efter period 1, ringer en klokke og vi har 3 minutter til at gå hen til period 2 som godt kan være i den anden ende af skolen. Heldigvis er skolen ret lille, men det gør det ikke nemmere af at der er 800 elever der på 3 minutter skal krydse skolen, op og ned af smalle trapper. Det er altid et kaos!
Period 2 varer også 50 minutter, og i dag havde jeg Computing. Vi var ved at færdiggøre en Internal som er 5 credits værd. Vi har skulle lave layouts til et firma der sælger huse, vi har skulle lave et newsletter, et handout og en invitation, hvor alt skal se perfekt ud i layoutet. Det er faktisk ret sjovt.
Efter period 2 er der Interval (frikvarter) i 20 minutter. Her sidder jeg sammen med min gruppe udenfor på dækket. Det er stadig godt vejr og solskin så det er skønt. Da vi startede lige efter sommerferien var det sindsygt varmt i klasserne, især med den lange nederdel.. i Interval sidder vi bare og snakker og spiser.
udsigten fra dækket hvor vi har interval.. rimelig nice.
Period 3 var min Study period i dag. Det betyder at vi skal være i biblioteket hvor vi kan lave lektier, eller underholde os selv på computerne og med hinanden. Jeg bruger tit min study period på at læse og skrive mails til Danmark, hvis jeg altså ikke har lektier for.
I period 4 havde jeg Art Painting. Og der er meget mere i faget end bare at male.. Vi har faktisk slet ikke lavet noget praktisk endnu efter 2 måneder. Vi udfylder en masse A3 sider med en masse analyser af malere, billeder, inspiration, teknikker, planlægning osv.. Det kan godt være ret kedeligt, så jeg glæder mig bare til at komme i gang med at male, selvom jeg tror jeg kommer til at være ubeskrivelig dårlig i forhold til de andre piger. For de er virkelig gode!
Efter period 4 er der lunctime i 45 minutter. Hver onsdag har vi dog assembly efter 4. period. Det er en fællessamling hvor alle elever og lærere samles i vores hall. Der går vi altid igennem de samme rutiner som at mister Nolen siger til os: ”School please stand” og vi stilleder os alle sammen op i stilhed mens vi kan se og høre vores principal Miss Pasley trampe op på scenen i hendes høje hæle. Hun siger derefter ”Goodmorning Girls” og alle siger i kor ”Goodmorning Miss Pasley” Vi synger en sang, og det lyder egentlig meget godt med alle de pigestemmer i forehold til hvad jeg husker af fællessange på Lindehøjskolen. Her synger alle ellers får man et ondt blik fra lærerne. Nogle gange synger vi maori sange, og pigerne kender dem udenad fordi de har sunget dem så mange gange, men jeg synes godt nok det kan være lidt svært at udtale. Der bliver læst nogle prayers, og forskellige andre ting sker. Assymbly varer 20 minutter eller sådan noget, og derefter har vi lunchtime.
Efter lunchtime er det period 5, hvor jeg i dag havde Social Studies. Det var mit ynglingsfag sidste år, det er dog blevet lidt sværere i år. Vi er i gang med et stort individuelt prpjekt hvor vi hver især skal researche i et current issue in New Zealand society. Jeg har valgt Driving Age In New Zealand, da det er et relevant emne i øjeblikket hvor det bliver diskuteres om aldersgrænsen skal hæves fra 15 til 16. Vi skal interviewe 30 mennesker og researche en masse, og til sidst om en måneds tid aflevere det hele.
Period 6 havde jeg Fabric Technology. Her laver jeg ikke det samme som resten af klassen hvilket jeg er glad for. Ligesom i painting skal de skrive, analysere, researche, planlægge alt før de begynder. Men jeg har fået mig et lille assistents job med at klippe og sy kostumer til årets Peter Pan teater.
Kl 3.20 ringer klokken og skoledagen er ovre. Vi kaster vores bøger ind i vores locker, og skynder os op i bussen som tager mig ind til town. Herfra tager jeg en anden bus hjem. Jeg er hjemme lidt over 4 hver dag.
Jeg har vænnet mig helt til at gå her på skolen, jeg tænker ikke længere over hvor underligt det ser ud at alle har uniform på eller at der er meget religion, det er bare blevet min hverdag nu. Selvfølgelig glæder jeg mig til at komme hjem til den danske skoleform, for det foretrækker jeg helt klart, og jeg har helt sikkert også lært noget om den danske skoleform, hvor afslappede vi er, og hvor meget jeg værdsætter det.
I den første uge af skolen skulle vi ned i katedralen i byen og vi havde en stor Mass. Forestil jer 800 piger i skoleuniform fylde en kirke helt op.. Det var noget af en oplevelse hvor der skulle synges meget, stå op, sidde ned og vi blev ”renset” ved at få vanddråber kastet over os. Her blev alle vores Year 13 Prefects officielt Prefects. Der ligger meget prestige i at være Prefect i new zealandske skoler, og der er altid en prefect og en deputy prefect i forskellige ting. Eks: man kan være sports prefect, dance prefect, cultural prefect, house prefect, event prefect, head prefect (Head Girl) som er lederen af skolen i year 13, som skal være en kæmpe rollemodel for alle og skal være engageret i så meget så muligt og være en perfekt elev.
Ja skolen er virkelig anderledes end i Danmark, så jeg nyder virkelig at prøve noget så vildt i et år. For der er altså ikke mange der får lov at prøve det som jeg gør, og jeg får oplevelser jeg aldrig vil glemme.
En sjov dag i skolen var Atheltics Day, hvor hele skolen er delt op i 4 huse opkaldt efter nonner: Leo, Maher, Dickson og Loreto, og hvert hus har en bestemt farve tøj på. Billedet forklarer det vidst bedre:
Når man deltog i en disciplin fik man point til sit hus, og det ende med at Leo (mit hus) vandt stort. Det var en sjov dag hvor alle var glade og der kom gang i vores school spirit når der blev sunget for at overdøve de andre huses slagsange.
Athletics Day
Mange af mine gode veninder: Mabel, Sophie, Hilda, Patricia, Roimata og mig.
Leo House
Pacific Islanders gruppen, de er altså bare så skønne :)
I skolen spillede jeg også Touch i første Term. Vi spillede 6 kampe mod andre skoler, og jeg må sige at vi ikke ligefrem vandt meget.. Men jeg var på vores Social Team som er holdet for dem som bare vil have det sjovt og ikke tage det for seriøst, så uden træning. Det var sjovt at prøve en ny sportsgren men også lidt svært da jeg aldrig havde så meget som set en Touch kamp før jeg selv stod på banen.. Touch er en mildere form for Rugby. Og hvad er rugby? En slags amerikansk fodbold, men uden beskyttelse og kampen bliver ikke stoppet så meget som amerikansk. Rugby er New Zealands national sport, og The All Blacks er temmelig gode. Men i Touch løber man rundt på en stor græsbane og man må kun aflevere bolden bagud til sine medspillere, og når man bliver ’Touched’ skal men ligge bolden ned, træde over den, og en anden person fra holdet skal samle den op løbe mod modstanderen, eller aflevere. Når et hold bliver ’touched’ 6 gange går bolden til modstanderne. Målet er at lave try’s (score/få point) ved at lægge bolden bag baglinjen. Det er faktisk ret hårdt, for det gælder om at løbe hurtigere end modstanderen, og der er også taktik i hvornår man skal gå op og touche modstanderen. Hmm, det er svært at forklare.. men det var sjovt :)
For nogle uger siden havde vi International Day på skolen. Vi har mange nationaliteter på skolen, 60% er europæisk (hvide new zealændere), og resten er Maori (New Zealands stammefolk), Asian, Samoan, Fijian, Tongan, Cook Islanders, Pacific Islanders. Alle de sidstnævnte er brune i huden og utrolig underholdende. Jeg har mange classes med en masse fra Samoa, Fiji, Tonga osv, og de er simpelthen så sjove at have i klassen og er altid i højt humør. Det er også en kæmpe forskel fra Danmark, hvor vi stort set alle sammen bare er fra Danmark. Her i NZ dyrker og respekterer de virkelig at vi er fra forskellige lande og kulturer, og derfor har hver nationalitet en Cultural Group. Alle grupperne er ledet af year 13 students som mødes regelmæssigt og øver sange og danse som bliver opvist for skolen. International Day var en dag hvor alle grupperne havde forberedt mad fra deres lande så man kunne købe en masse lækker mad. Alle kunne også klæde sig ud i deres national costume. Og hvad klæder man sig ud som når man kommer fra Danmark???
Vi havde en parade med alle de bedste kostumer som skulle gå en slags catwalk i assembly (fællessamling).
traditional costumes at International day
I'm a viking!!
Sidste uge havde vi Year 13 Retreat. Det var en god dag hvor hele year 13 (vi er onkring 100) fik en dag væk fra skolen, i et hus hvor temaet var: Being Spiritual Leaders. Der var en del religion, vi havde en præst komme og snakke og noget kedeligt bibel halløj, men vi havde også en super god ung mandlig speaker som gav os en mega underholdende og relevant præsentation. Og så havde vi en del sociale seancer. Dagen sluttede med at vi havde prayers ligesom i Formclass, hvor man kan sige en prayer højt i klassen. Nu var det bare hele Year 13 som sad samlet og mange benyttede lejligheden til at sige hvor glade de er for at være på skolen og takke for alle de gode år de har haft, og mange blev meget rørte og græd. Year 13 er et år hvor der bliver grædt meget, især i slutningen af året når det hele er ved at være overstået og venskaber bliver skilt. Jeg så sidste år hvor følelsesladet year 13 sidste år var, da jeg var year 12. På en måde ville jeg ønske at jeg kunne være her året ud, og afslutte det hele med mine venner. For der er så mange gode ting i slutningen af året, leavers mass, leavers dinner, leavers movie, og en masse andre sjove ting. Men jeg skal nok komme hjem til sommer :)
year 13 class of 2010!
Ja min skole lyder nok temmelig underlig og strikt og religiøs, men det er nemt nok at leve med. Mine venner er ikke katolikker, men de går på skolen fordi det er en god skole med god uddannelse. Jeg kender hele minm årgang, og alle der super venlige. Alle Pacific Islander’ne som jeg har mange klasser med siger altid noget i retningen af ”Whats up Esther?” eller ”Sup bro?” når de ser mig, det er ret sjovt, og en af de største piger på skolen Faimai fortæller altid historier fra hendes bydel South Auckland, som er den ”mørke” del af Auckland. De har også nogle specielle navne, eks: Hine, Kelera, Aisha, Faimai, Olinda, Va. Og så har jeg alle mine gode veninder som jeg sidder med i frikvartererne og laver en masse sjove ting med i weekenderne. Og det er virkelig de piger som jeg kommer til at savne: Sophie, Izzy, Hilda, Poi, Patty, Roimata og Rosa som er flyttet skole. Jeg, Sophie og Rosa er tit sammen i weekenderne, går til fester, i biografen, på restaurant eller bare hænger ud, og de to er mine bedste venner for tiden. Når jeg er sammen med dem føler jeg mig helt som en kiwi (New Zealænder), og vi klinger bare rigtig godt. Når vi om aften kommer hjem fra fest eller biografen og vi alle 3 ligger på tværs i 1½ mands sengen og snakker, har vi altid de vildeste samtaler, det er så grinern. Vi snakker og diskuterer alt fra jorden, universet, religion, gud, overtro, havet, drømme, ånder, fortiden, fremtiden, meningen med livet osv.. Det virkelig fedt, bare at komme ud med alle vores underlige idéer om livet, verden osv. Jeg kommer sgu til at savne pigerne her.. Jeg kan slet ikke forestille mig at skulle rejse fra dem alle sammen, fra mit liv her i NZ, som jeg elsker så meget. Det bliver meget meget underligt, og jeg ved, at jeg kommer til at savne mine kiwi veninder utroligt meget!
Kommentarer
Send en kommentar